maandag 2 februari 2009

Zondagsbroodjes.


Deze foto maakte ik op een zomerfestival. Ik herinner me een zachte zonnige dag en veel kleurrijke mensen. Op zondagochtend bij de bakker moet ik aan deze dag denken.


Het is die vrouw die voor mij staat. Nog nooit heb ik een Marokkaanse vrouw bij de bakker gezien. Misschien bakken ze hun brood meestal zelf. Ofwel kopen ze van die ovenverse platte broden. Heerlijk in de zomer met verse groenten.

Haar hoofddoek is kunstig vastgemaakt met kleine speldjes. De plooien zijn er als het ware ingestreken. De kleur lijkt op het sneeuwwit van een winterdag. Ze heeft donkere ogen en haar nagels hebben een vage hennatint. Ze spreekt vlot Nederlands en we bestellen gelijktijdig onze broodjes. Zij is met de auto en ik vertrek met de fiets richting thuis.

Het leek me een zelfzekere dame. Haar houding had niets met onderdanigheid te maken. Ik zou graag eens thee bij haar gaan drinken. Zo kan ze mij vertellen waarom ze een hoofddoek draagt, en of ze niet liever de wind door haar hennahaar laat waaien. Prompt sla ik mijn haren los in de vrieswind en hoop dat thuis de koffie klaar staat...

11 opmerkingen:

zapnimf zei

Ik vind het een rare opmerking van je over die onderdanigheid.
Ik heb een kennis, Anissa, (eentje die vanachter het loket in Antwerpen werd geplukt omwille van het hoofddoek en nu achter de schermen haar ding moet doen.) waarmee ik al zoveel kopjes koffie heb gedronken en ook over dit onderwerp heb gesproken, maar of ik het nu helemaal begrijp?
In een van haar mailtjes schreef ze : "Tjonge, ik mag nu noteren tijdens de vergaderingen op het schoon verdiep. Nog nooit kwam ik in contact met zoveel verschillende mensen. Maar ach, mijn moeilijke woorden woordenschat gaat er met rasse schreden op vooruit."
Hoofddoek ja, maar onderdanig? Ze is trouwens ook gescheiden.

zapnimf zei

En wat voor een overbodige opmerking is dat nu weer van mezelf over dat gescheiden zijn?

Anoniem zei

@zapnimf:Ik hoorde later die dag een typische cliché-opmerking over de onderdaningheid van Marokkaanse vrouwen en hun hoofdoek. Vandaar die zin.Ik kan natuurlijk niet alles uitleggen, dan heb ik plaats tekort en jij veel teveel om te lezen ;)
p.s. Ik doe alsof ik die overbodigheid niet gezien heb,ok?

Anoniem zei

Ze draagt haar hoofddoek omdat dat nou eenmaal bij haar geloof hoort lijkt me. En dat is niet omdat het moet, maar omdat ze dat onderdeel van haar geloof respecteert.

Tricky zei

op onze school zitten heel wat (jonge en oudere) dames mét hoofddoek... de meesten dragen deze uit overtuiging, en de meesten kunnen hun mannetje best wel staan... maar toch merk je wel eens dat ze door de mannen in huis (waar ze wonen) als onderdanig behandeld worden... ook dat is cultuur...

Anoniem zei

Het schijnt dat die vrouwen vooral naar hun schoonmoeder moeten luisteren. Ze worden gepest omdat schoonmama het vroeger ook heeft meegemaakt en zich waarschijnlijk een beetje wreekt. (gehoord bij een multi-culturele praatgroep)

Elsje zei

Mijn hulp draagt een hoofddoek omdat ze vindt dat haar haar sinds haar zwangerschappen zo lelijk is geworden dat ze het liever verbergt... LOL

Tom Lievens zei

Waarom willen wij anderen onze gewoontes opdringen?

Was getekend

Anoniem zei

@Tom:Het is vooral de nieuwsgierigheid die me doet verlangen naar een theekransje. Voor de rest ieder zijn leven met of zonder gewoontes, zo is het ;)

Anoniem zei

grappig hoe je zo over dingen kunt denken hé:-)

Anoniem zei

De moeder van een marokkaanse vriendin bakt zelf haar brood in de schuur!