dinsdag 9 december 2008

Nieuw.

Ze straalt als ze binnenkomt. Vast en zeker goed nieuws gehad, denk ik vluchtig. Tijdens de danspauze geraken we aan de praat. In haar spontaniteit begint ze te vertellen over haar nieuwe baan. Na Nieuwjaar is het zo ver.

Een jaar geleden solliciteerde ze in de instelling waar ik werk. Ze bleek niet geschikt, omdat ze haar niet weerbaar genoeg vonden. Ik schrik een beetje van deze ontboezeming. Op haar sollicitatiegesprek was ze nogal eerlijk geweest. Over haar dementerende moeder waar ze voor zorgde en het diepe dal waar ze door ging na haar sterven. Ze maakte, zo weet ze nu achteraf, een fout door te zeggen dat ze een tijd antidepressiva nam.

Als ik denk aan het grote personeelstekort krijg ik het toch een beetje benauwd. Deze vrouw ging door de hel en kroop, met hulp weliswaar, er terug uit. Omdat ze het uitsprak wordt ze veroordeeld en op de verboden lijst gezet. Labiel en onbekwaam.

Ze had voor deze zware tijd al bijna 20 jaar in een instelling voor mentaal gehandicapten gewerkt. Ik vind dat ze haar strepen dan toch al dik verdiend heeft.

De hemelhoge eisen die gesteld worden aan nieuw personeel zijn soms niet realistisch. Ja, natuurlijk heb je graag bekwame, flexibele, pedagogisch geschoolde, polyvalente collega’s. Maar mogen we, buiten onze professionaliteit, ook nog onszelf zijn? Het dag in dag uit werken met mensen geeft een heel andere dimensie aan je beroepsleven. Het is niet altijd simpel hier een louter professionele weg te bewandelen.

Mij leek deze vrouw heel bekwaam, en haar eerlijkheid raakte me diep. In een andere instelling kreeg ze dus wel een kans, en ik hoop dat het haar lukt!

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Een openhartige en ontroerende post. Ik vraag me soms ook af wat men eigenlijk van mensen verwacht. Wat is iemands werkelijke innerlijke en mentale kracht? Wordt dat bepaald door het saldo op zijn bankrekening of z'n emotionele onverstoorbaarheid? Of zijn er, zoals je schrijft, ook nog menselijke waarden? Wat is iemand waard die belangeloos voor een ander zorgt?

Anoniem zei

Ze willen altijd een jonge maagd met ervaring ! Wanneer zullen eens de mens achter de diploma's zien ?

zeezicht zei

Ik vind ook dat een mens in zo'n geval op de verkeerde dingen ingeschat wordt.
Bekwaamheid dat is wat telt.

Tricky zei

heb me ook al dikwijls afgevraagd op basis waarvan mensen al dan niet worden aangenomen... en waarom eerlijkheid over onze kleinere menselijke kantjes ons zo vaak de das om doet! terwijl dat ons soms net zo sterk maakt, zeker in de zorgsector, niet?! onbegrijpelijk dat ze er net daar vaak zo moeilijk over doen!

pelgrim zei

een troost : Eerlijkheid wint op termijn altijd.
En dikwijls is het een grote sterkte om open en eerlijk te zijn.

veerle zei

Gelukkig krijgt ze nu wel een kans. Iemand die zo eerlijk en open is is net sterk. Ik ben er van overtuigd dat het haar lukt.

Gonda (aka Goentah) zei

Eerlijkheid wordt dus niet altijd beloond.
Als je eens wist wat men allemaal slikt... Zoveel meer mensen dan je zou denken. Ik werk in een apotheek (in mijn woonomgeving), heb beroepsgeheim, maar weet wel veel van wat mensen slikken. Belachelijk om je daar op af te rekenen.

Dagoog zei

Ik vat samen : als je dingen verzwijgt of ronduit liegt, maak je meer kansen op de arbeidsmarkt. Goed bezig zou ik zo zeggen !

zapnimf zei

't Is hierboven al allemaal gezegd. Triestig ja, als je daardoor je kansen ziet verdwijnen.