maandag 8 december 2008

Zou ik...of...toch maar niet...of wel...of?

Twijfel is als een adder onder het groen van mijn leven. Het kan zich heel stil gedragen. Onbeweeglijk zelfs. Ik weet dan dat het er is, maar het deert me niet.

Soms begint het stilaan te bewegen. Kronkelend en sluipend over mijn bodem. Op zoek naar een plaatsje om zich in vast te bijten. Ik voel het bewegen. Mijn lichaam verweert zich, maar kan zich niet langer stilhouden. De twijfel, met zijn giftige tanden, bijt zich vast. Langzaam, maar zeker, sijpelt het gif binnen.

Praatte ik niet te snel en klonk mijn stem niet te luid? Misschien had ik beter gezwegen en vriendelijk geknikt. Had ik zelfs die ene teen niet beter in de neutrale zone gehouden? Koop ik die nieuwe trui in bruin of zwart? Of toch maar niet, omdat ik blijf twijfelen over de kleur. Had ik niet beter wat minder of juist wat meer?

Uren, soms dagen, gaan twijfelend en vertwijfeld voorbij. Wik en weeg ik af. Zet ik alle verwarring in het juiste daglicht. De avondwandeling bracht raad.

Omdat ik ze weer zag hangen. De rood en witte Kerstmannen aan een koord. Levenloze getuigen van de ‘Merry Christmas’ sfeer. Onze naaste buren zijn fervente fans. Zonder veel eigenheid hebben ze allemaal dezelfde aan hun voordeur hangen. Opeens sloeg de twijfel om. Nooit ofte nimmer komt hier zo’n Kerstman aan de voordeur. Met een tred van vastberadenheid stapte ik verder. Mijn neus in de lucht. Er zijn nog zekerheden in het leven…

10 opmerkingen:

Vandepotgerukt zei

Ik heb een ganse kerststal aan mijn gevel opgehangen.

Was getekend

Anoniem zei

Ook een van mijn zekerheden :-)
Mooie lichtjes aan de gevel, allemaal oké, maar NIET zo'n kerstman die naar boven (of beneden) klimt!

Flo zei

Oh ja, zo'n klauterende Kerstman, erg.
Niet te doen.

Tricky zei

zou ik hier nu een reactie plaatsen? of toch maar niet?! en wat zou ik dan schrijven?! welke woorden? wikken en wegen... drukt dit wel uit wat ik voel? wat ik wil zeggen? of wat ik net niet wil zeggen?!
oh, die twijfel ... zo herkenbaar... maar over dat kerstgedoe ben ik gelukkig ook zeker! toch iets, oef!
tricky

Karen zei

No way, geen klimmende kerstmannen hier. Ook geen kerststerren voor het raam trouwens. Slechts een kerstboom, over een paar dagen.

veerle zei

Dat zou ik je niet azangegeven hebben, dat je zo'n twijfelaar bent... gelukkig ben je toch zeker wat de kerstmannen betreft.

veerle zei

azangegeven??? AANGEGEVEN dus...
(ook een geval van twijfel)

Anoniem zei

Ik twijfel nooit lang en neem altijd zeer vlug een beslissing. Ik ben dan wel de eerste om toe te geven dat het een verkeerde beslissing was, maar leer ermee leven. ;-)

anna zei

Die kerstmannen zijn echt vreselijk. De hele straat hangt hier vol.

zapnimf zei

Jamaar jamaar, je haalt hier wel verschillende soorten twijfel door elkaar. De kerstmantwijfel is een hele simpele.