dinsdag 24 maart 2009

Amberes.


Het is nog vroeg wanneer ik thuis de achterdeur dichtsla. De koude slaat uitbundig in mijn gezicht. Als laatste vervoeg ik de groep en stappen we de bus op. Lekker warm en niet eens zoveel volk. De chauffeur was meer dan voorkomend. Helemaal anders dan de busritten uit mijn schooltijd. Het verschil kan ook zitten in het doel van de reis. Samen met mijn Spaanse les vrienden ging ik op weg. Een hele dag Antwerpen, meer bepaald culinair Spanje in Antwerpen.

Het klikt langs alle kanten met iedereen. Allemaal hetzelfde maar toch anders. Wandelend door Antwerpen leer ik hier en daar wat mensen beter kennen. Vandaag geen werkwoorden vervoegen. De koetjes en kalfjes praat laat ik ook vaker achterwege. Het resultaat zijn korte maar kostbare gesprekken. En daar hou ik wel van.

In een gezellige kelder dronken we cava en maakten kennis met onze gids. Een gepassioneerde man. Voor deze dag schitterend maar ik denk voor lange tijd nogal vermoeiend. De geschiedenislessen in de donkere hoeken van mijn brein zien na lange tijd het licht. Ik proef olijfolie en olijven met de vereiste aandachtigheid. In het geboortehuis van Wannes Van de Velde proeven we kazen en de lekkerste ham. We mogen overgieten met sherry. Als ik door de winkel loop verlang ik naar de zon en vakantie. In een vluchtig droompje zie ik de kleine Wannes lopen. Aan een grote tafel aten we Zarzuela, een overheerlijke schotel met grote stukken verse vis. Om beurt steken we het versgebakken brood in de grote pan. Om af te sluiten iets sterk. Een hartverwarmende carajillo.

Na deze geweldige dag fiets ik door de striemende regen terug naar huis. Mijn vingers zijn bijna afgestorven van de koude als ik thuiskom. Toch schijnt de zon in mijn hart…

7 opmerkingen:

pelgrim zei

mooie dag
volop genieten

Heidi zei

Ik krijg er honger van!

blue zei

Bueno, bueno, me gusto. Mooi geschreven, buiten koud maar van binnen schijnt de zon.

Carola zei

Klinkt goed. Ben niet zo'n fan van cava en ook niet van het carajillo (hier doen ze er trouwens geen slagroom op)maar het eten en het gezellige en relaxed samen zijn klinkt helemaal goed. Vooral zo samen uit een pan of van een salade prikken vind ik altijd sfeerverhogend op de een of andere manier..

zapnimf zei

O? Ik wist helemaal niet dat Wannes Van de Velde van origine een Spanjaard was? ;-)

veerle zei

Je zou voor minder Spaans gaan volgen.

annava zei

Hmm klinkt zalig!