zaterdag 31 januari 2009

Speelboterhammen.

Het is een hele stapel, allemaal zonder korstjes, en vooral met smeerbare dingen. Choco, confituur en smeerkaas. Ik snijd ze in blokjes, allemaal dezelfde grootte. Wanneer ik hem een vork laat zien, weet hij dat we gaan eten.

We zitten tegenover elkaar, en hij speelt een spelletje met mij. Als ik mee speel, worden de boterhammen opgegeten. Wanneer ik dat niet doe, eet hij niet. Zo simpel is het. Dus is het elke keer hetzelfde. Ik geef hem een stukje. Hij geeft het terug. Ik geef het hem nog eens en dan eet hij het op. We wisselen een paar keer de stukjes brood uit. Zo geraakt zijn bord uiteindelijk leeg. Soms smijt hij ineens een stukje op de grond. Hij raapt het zelf op. Het hoort bij het ritueel van boterhammen eten.

Gisteravond waren we zo al een hele tijd bezig. Ik denk niet zozeer na over het spel wat we spelen, wel over het engelengeduld wat ik zo nodig heb in mijn werk. Het moet gewoon gaan zoals hij het wil, omdat er niet genoeg verstandelijke capaciteiten zijn om zich een beetje aan te passen.

Ik herinner me de zomer. We gingen toch eens op stap en ergens iets eten. Het opzet is om mensen met een handicap te laten proeven, letterlijk en figuurlijk, van wat er leeft buiten de instelling. We zaten een beetje aan de rand van het grote terras. Wanneer alle borden op tafel staan, en we kunnen beginnen eten, veegt hij met één haal de borden er weer af. Gelukkig was de bazin vertrouwd met mensen die leven met een beperking en dus ruimt ze de boel mee op. Ik was haar erg dankbaar.

We blijven nu voortaan maar in de instelling eten en spreken dagelijkse onze portie geduld aan. Humor is daarbij onze bondgenoot. We blijven met veel liefde en geduld lachen…

5 opmerkingen:

adelheid zei

Ja humor liefde respekt en geduld

en levensvreugde.

En je krijgt die dan ook in de "andere" wereld. Prachtige geschenken, vind ik.

Georgina zei

Respect voor uw engelengeduld!

She zei

Ik dacht na het lezen van de tweede alinea 'wat moet jij over veel geduld beschikken' en toen schreef je dat idd zelf. Heel knap van je!

Anoniem zei

dat zouden ze nu eens bij de bakker moeten verkopen
speelboterhammen

zapnimf zei

Volgende keer de speelboterhammen mee naar het terrasje nemen?