woensdag 14 januari 2009

De som der dagen.


Hij knipoogde al van in de zomer vanuit de boekenkast. Na het lezen van ‘Duizend schitterende zonnen’ had ik het weer gevoeld. Hoe een verhaal me helemaal kan innemen. In gedachten schets ik er beelden bij. Zo maak ik een eigen film in mijn hoofd. Wanneer ik dan mijn ogen sluit worden de plaatsen en personages levensecht.

‘De som der dagen’ is het achtste boek dat ik van haar lees. Isabelle Allende vertelt hoe het leven haar en de familie is vergaan na het sterven van Paula. Haar enige dochter die stierf aan de ongeneeslijke ziekte: Porfyrie. Ze vertelt hoe ze langzaam aan het leven weer terug opneemt. In het boek richt ze zich vaak tot Paula. De vele mensen van allerlei pluimage die haar pad kruisen, steunen haar en maken het verlies draaglijk. Haar clan, zoals ze haar familie noemt, heeft ze graag dichtbij.

Dit is het verhaal van de som der dagen. De weg die iemand moet gaan om groot verdriet een plaats te geven. Het is neergeschreven door een schrijfster uit de duizend. Woorden en zinnen versmolten tot een roman.

In gedachten zie ik haar zitten. In haar schrijfhuisje in de tuin, met een poes aan haar voeten. Ik las het tussendoor. Hangend aan het aanrecht terwijl de soep kookte. Of aan de ontbijttafel in mijn kamerjas. Ze is en blijft één van mijn grote favorieten!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Allende is ook een van mijn favorieten. Dit boek staat op mijn nog-te-lezen-lijst.

Anoniem zei

Paula staat al heel lang in mijn boekenkast, maar heb het nog nooit gelezen. Vergeet het steeds. Gauw doen dus en deze er na!

Anoniem zei

Na de boeken die ik nog eerst moet uitlezen kan dit misschien de volgende worden.

zapnimf zei

Het mens kan boeien, ja.

Nadia zei

Ik ben al in verschillende boeken van haar begonnen, maar nog in geen enkele gelukt om het uit te lezen. Misschien deze nog maar eens proberen.

Anoniem zei

Paula heb ik lang geleden ook gelezen. Sindsdien niets meer van haar. Moet dringend nog eens op zoek naar haar in de bib. Alleen ligt er nog zo veel op mijn nachtkastje te wachten. Onder andere De Geschikte Jongen van Vikram Seth. Een kanjer van ongeveer 1600 pagina's. Ik denk dat ik deze ga bewaren voor de grote vakantie.