donderdag 27 november 2008

Sons and daughters.

Ik mis een zoon, zei hij. Soms vertellen mensen je iets waar je dan zelf mee aan de slag gaat. Zo stelde ik me de vraag: mis ik een dochter? Ik heb geen pasklaar antwoord.

Eigenlijk was ik altijd blij met twee jongens. Het leek me iets minder gecompliceerd. Ondanks echte jongensstreken hadden ze over kleren al snel een eigen gedacht. Kleine zoon wilde als kleuter roze laarzen, en hij kreeg ze. Op een bepaald moment droeg grote zoon zijn broek halverwege de heup, ook niet echt een probleem. Als kleine ventjes namen ze zelf kleren uit de kast, het liefst van al die ene trui onderaan de stapel.

Tijdens hun puberteit winkelden we in één en dezelfde winkel, twee keer per jaar. In de winter en de zomersolden. Er klonk alternatieve muziek en de inrichting was nu ook niet bepaald alledaags. Een deel van de winkel was een paradijs met fonkelende skateboards. Ze hadden er ook een hond, die lag aan mijn voeten, terwijl de kerels in het pashokje stonden. Die kleren werden dan gedragen tot ze op de draad versleten waren.

Ik herinner me geen grote discussies over kleding. Zou dat bij meisjes wel altijd zijn? Misschien een voordeel aan jongens, al is dit cliché waarschijnlijk ook niet altijd juist. Je hebt meisjes met jongensmanieren, maar ook jongens met meisjeskantjes.

Mijn zonen zijn kerels met borsthaar en baard, maar als ik ze vast neem, voel ik een soort van zachtheid. Hiermee vind ik een antwoord op mijn vraag. Grote en kleine zoon zijn gevarieerd genoeg. Ze hebben een beetje van allebei, zodoende hoef ik niets te missen…

7 opmerkingen:

Flo zei

Wat je zeker niet mist is een uren durende winkelsessie met dochter om uiteindelijk zonder iets thuis te komen. Iets te lang, iets te kort, iets te smal, iets te breed, iets te licht, iets te donker, altijd iets... Moeilijk. Zoon is op dat vlak iets soepeler.

Rarara, hoeveel maal lees je het woord iets? :)

tantieris zei

Jouw jongens zijn heerlijke gasten. Ik wil er later ook zo één ... hoewel ... eigenlijk heb ik er nu al zo één ;)

Vandepotgerukt zei

Ik heb er van elks één en ben er tevreden van.

Was getekend

veerle zei

Je kan altijd missen wat je niet hebt, maar blij zijn met wat je wel hebt, maakt veel gelukkiger.

She zei

Mijn broer heeft drie dochters, geloof ook niet dat hij een zoon mist. En ze zijn alledrie zo verschillend, dat is juist leuk om te zien. De verschillen tussen een meisje en jongen vallen veel minder op.

Elsje zei

ik heb drie meiden en twee jongens. afgezien van de jongste (een echt roze meisje) zijn de meiden niet wat traditioneel meisjesachtig wordt genoemd en de jongens niet wat traditioneel jongensachtig... mis ik dan wat??? no tengo ninguna idea...

lies zei

als de mijne later zijn gelijk de uwe (liefst zonder drumstellen) dan zal ik heel content zijn zusje! :-)