donderdag 17 december 2009

Blijer met minder.

Mijn huis ligt er eigenlijk niet bij. Er moet dringend gepoetst en gerommeld worden. Maar belofte maakt schuld en daarom rijd ik woensdag na het werk naar Antwerpen, en laat het huis voor wat het is.

Ze wacht me al op, wil op stap. Mijn auto laat ik aan de rand van de stad staan en we rijden met de tram. We gaan tweedehands winkelen. Zij vooral omdat het niet anders kan en ik omdat ik het wil.

Wanneer we de straten in wandelen, voel ik het al. Het naargeestig gevoel dat me overvalt elk jaar in deze periode. De overdaad in het straatbeeld. Teveel licht en teveel vrolijke muziek. Teveel kleding die veel te duur is. Ook teveel mensen op zoek naar…ik weet niet goed wat en misschien zij ook niet.

Het piepkleine tweedehandswinkeltje gaat bijna sluiten. Toch klinkt er nog volop reggae op de achtergrond. Er hangt een stoffige naar tijd vervlogen geur. Rood en zwart, naar mijn gevoel de mooiste kleurencombinatie. Vier euro betaalde ik voor deze sjaal. Ik ga hem rond mijn middel draaien boven mijn flamencorok. Of ’s avonds over mijn schouders.

Ik kocht ook nog een jeansbroek met ceintuur voor 20 euro. Prachtig aanpassend, niet evident, vind ik. De Marokkaanse verkoper begreep niet waarom ik zo blij was met een simpele broek.

Mijn blijdschap was van een soort dat hij waarschijnlijk nooit zal begrijpen. Het gevoel verlost te zijn van de drang naar nieuw en in de mode. Iets dat er ooit wel was. Nieuwe kleren voor de feestdagen. Gepaste geschenken. En als het kan ook nog naar de kapper.

Nu moet er niets meer. Wat we hebben is uiteindelijk meer dan genoeg. En we gaan er niet minder om genieten de komende weken ;)

11 opmerkingen:

Leen zei

Dat geluk ken ik, ik heb me altijd goed gevoeld in tweedehandskleding, erger: de drang naar 'nieuw' kon me zelden bekoren én het nadeel van opdringerige winkelmadammen die je staan aan te prijzen terwijl je er als een olifant uitziet, valt weg.
Eén regel; direct in de wasmachines, andermans geuren moeten weggewist worden.

Fluitenkruid zei

Hier nog eentje, toen ik als puber eindelijk zelf mijn kleren mocht kopen ging ik meteen naar de tweedehandswinkel. Mijn moeder vond het gelukkig goed mits het maar heel was en goed gewassen kon worden.
Tegenwoordig zijn de kringloop- en tweedehandswinkels door meer mensen ontdekt en wordt het al moeilijker om nog iets leuks te vinden.
Jij bent daarentegen goed geslaagd!

kaat zei

Hier ook ... het is zo erg geworden dat manlief en ik wel eens op zaterdag een paar 2de hands winkels durven afschuimen, lees : kringloopwinkels. Ik heb er al prachtige dingen gekocht, zoals mijn paspop van 5 euro waar ik o zo fier op ben. Shoppen is aan mij niet besteed. Soms probeer ik het nog maar eens, maar ik word er gewoon 'mottig' van, alsof ik in een malle molen zit en 'mee moet' en dat eigenlijk toch niet wil. Maar de vreugde van een 'ontdekking' bij tweedehands, het fantaseren van de geschiedenis van het dingetje... heerlijk !

adelheid zei

Haha ik ook al alzeleven...
Daar hangen tenminste échte verrassingen...
Ziet er heerlijk uit voor flamenco!!!

Sabine zei

Ik voel ook niet die drang voor de nieuwste mode en de laatste collecties, ik word steeds triester van die nepsfeer in de straten.
Ik maak nu vele dingen zelf, of vermaak kleding die wat kapot aan het gaan is. En bij het zelf maken, doe ik ook vooral aan recyclage van wat ik al in huis had.
Dat het ook wat geld uitspaart is mooi meegenomen, maar krijg er vooral veel voldoening van.

zeezicht zei

Het zijn niet alleen minderbedeelden in de tweedehandswinkels!
Je moest eens weten hoeveel 'sjieke' madammen daar ook komen!

Tricky zei

pracht van een sjaal...
hou ook van tweedehands en bezoek regelmatig het kringloopcenter...
heerlijk snuisteren is het daar...

en wat die overdaad in de stad betreft... ik probeer me er zelfs niet meer aan te ergeren, want dat is het ook niet waard, maar voor mij hoeft dat al lang niet hoor...
ergens ook wel een beetje uit noodzaak, want had het lange tijd niet breed, en nu weer niet omwille van mijn lange ziekteverlof, maar ik denk dat ik er anders ook niet om zou geven...
een zelfgemaakt cadeau kan volgens mij veel meer waarde hebben dan het duurste uit de sjiekste winkel!
geniet van je sjaal... zei ik al dat ie prachtig is...

vermiljoen zei

prachtige sjaal!
In gent zijn ze ongeveer alle straten aan het renoveren, wat de overdaad aan jinglebellig gedoe wat indeukt. Yes!! En laat dat dan het enige voordeel van die werken zijn.

eventjeswicht zei

Je hebt overschot van gelijk. Ik ben jaloers op mijn kinderen, want voor hun kunnen we naar Kinderdroom (http://www.kinderdroom-winkel.be). Voor mezelf moet ik mijn weg nog wat vinden. Maar dat recycleren dat probeer ik nu ook te doen. Met wisselend succes, maar bon. Maar tijd dat je daar toch moet insteken, jong. Dat is altijd het probleem.

eventjeswicht zei

btw ik noem dit: 'dematerialisme'.

zapnimf zei

Inderdaad, we hebben meer dan genoeg, zelfs een uitgroei! ;-)