zondag 25 januari 2009

Weekendverhaal.

Een strook zwart zand en een droom over een ecologisch groentetuintje, dat was voor mij het begin. Een aantal maanden geleden werd ik daarom lid van Velt om zoveel mogelijk te leren over ecologisch tuinieren. Zo leerde ik Roos en Jan kennen. Ze overstelpten mij met tips en een uitnodiging om eens op bezoek te komen.

We krijgen een uitgebreide rondleiding in hun tuin. De groentebakken en het principe van de vruchtwisseling zie ik hier in de praktijk. De serre van Roos ruikt heerlijk naar het droog gehakselt hout dat op de grond ligt. Daarachter een prachtig, zelf ontworpen tuinhuis, met het rustend gereedschap aan de haak. Bij de kachel, met verse koffie, praten we over de tuin en andere dingen.

Thuisgekomen maken we de onderverdeling op het zand met rietstengels. We beginnen met zes bakken. Ik voorzie ook een plaats voor plukbloemen. De viervoeter ligt alweer vlakbij, dus een afscheiding zal nodig zijn. Ik vrees dat anders mijn bakken vol heerlijke sla ook voor hem in de zomer warme rustplaatsen worden.

Met een tas soep warmen we onze handen terwijl we op de bank aan het raam zitten. Ieder met zijn eigen gedachten. De huisgenoot aan het werk dat hem te wachten staat om de bakken te maken. Ik kijk mijn tuin in. Mijn ginkgo, de oerboom op de hoek. Nu nog een dorre stam, binnen een paar maand weer vol prachtige bladeren, die altijd schitteren in de ochtendzon. Zo gaat het ieder jaar opnieuw. Ik denk ook aan alle dingen die per toeval gebeuren. Het zonlicht dat op boomstammen valt. Lange schaduwen bij laagstaande zon. De rode gloed die plots over onze tuin hangt...

Wat eten we? Ik schrik van de schreeuw van een hongerige student, en stap de realiteit weer in. Ik kom hoor...

10 opmerkingen:

adelheid zei

"Wat eten we?" ja dat is een gekende uitroep :-)
Toffe vooruitzichten, Tijdtussendoor, en toffe mensen leren kennen blijkbaar!

zapnimf zei

Een vrouwelijke of een mannelijke ginkgo? Weer wat bijgeleerd.

tijdtussendoor zei

@zapnimf:Vermoedelijk mannelijk, volgens wikipedia hebben de vrouwelijke bomen vruchten die onaangenaam ruiken. De mijne heeft nog nooit vruchten gedragen, vandaar mijn veronderstelling ;)

tantieris zei

Wordt jullie soep dan nog lekkerder? Joepie :)

pelgrim zei

-tuinieren is aarden
-ecologisch tuinieren is aardig zijn voor de aarde.
veel plezier!

Karen zei

Totaal gebrek aan groene vingers ik, maar kan wel genieten van andermans prachtige tuin!

Elsje zei

de ginko, altijd mooi!!
stopt dat gezeur om eten nooit?

Maaike zei

Klinkt goed, ga je ook tomaten verbouwen? Dat is zo lekker uit eigen tuin...

zeezicht zei

Heerlijk vooruitzicht: eigen tuin met bloemen en groenten!

tijdtussendoor zei

@Maaike:Tomaten is een absolute prioriteit...idd heerlijk in het midden van de zomer ;)