zondag 18 januari 2009

Uit een droom geplukt.

…Met mijn handen weggestoken in een paarse winterjas sta ik te kijken. Een gebouw torent hoog boven de rijen eikenbomen uit. Het is gelegen aan het natuurdomein waar ik de meest wonderlijke wandelingen maak. Vandaag heb ik de hond thuisgelaten. Dan sleurt de verplichting mij weg bij het dagdromen.

Ik zie moeder zo al zitten. In haar neplederen zetel naast het raam. De grote staande klok die luid tikt op elke seconde. Ruiken kan ik het ook al. De geur van kool en ontsmetting. Als een walm slaat het in mijn gezicht wanneer ik de grote inkomhal binnenstap. Elke week hetzelfde scenario. Voorspelbaarheid is een deel van het ritueel.

Binnenkomen. Telkens weer mezelf voorstellen.
Ik: Dag moeder. Ik ben je dochter.
Zij: Wie? Nooit gezien.
Dan de onrust. Dan maar weer geruststellen. De kinderen hebben geen honger. En ja, ons vader is al thuis. Vooral geen waarheden uitspreken.

De rolstoel staat al klaar. Wandelen doen we door de grote dreef, waar ik de lucht in kijk. Wolken ineengestrengeld. Verbonden in het grote blauwe uitspansel. Ontsnappen met je voeten op de nuchtere aarde. Diep trekkend aan de zuivere lucht...

Het licht gaat aan. Tijd om op te staan. Flarden droom staan op mijn netvlies. Van ver ruik ik de koffie. Terwijl ik geniet van het aroma zet ik mij op de rand van het bed. Met mijn handen woel ik door mijn haar en haal opgelucht adem in een nieuwe dag. Als ik naar de badkamer strompel ben ik de helft al vergeten. De essentie blijft over. De kern van een droom.

9 opmerkingen:

zeezicht zei

Wat mooi verteld!

adelheid zei

(knikt bij Zeezichts reactie)

Denise zei

Moeilijk voor je lijkt me. Mooi beschreven.

Georgina zei

Zo mooi geschreven. Zit veel emotie in... Respect!

pelgrim zei

heel mooi ...
Op zoek naar de waarheden van elke droom.
zoeken maar blijven dromen.

zapnimf zei

Dit is weer heel gevoelig weergegeven van je.

Sabine zei

je slaagt erin het zo te beschrijven dat ik de geur ook ruik en het tikken van de klok zachtjes hoor. Sterk...

Elsje zei

die paarse jas, hoort die bij de paarse schoenen?
:-)

flo zei

Ja, mooi. Echt.