zondag 11 januari 2009

Ter zake.

Vrijdag schreef ze erover. Iets maakt haar kwaad, en terecht.

Ik hoor het vaker de laatste tijd. De machteloosheid die je kan overvallen bij alles wat er misloopt in de wereld of wat mensen elkaar kunnen aandoen. Om honger naar macht kracht bij te zetten wordt er veel geweld gebruikt. Bommen, granaten en raketten verwoesten huizen omwille van de grond waarop ze staan. Lichamen worden, vaak zonder reden, onteerd. Kinderen helemaal alleen op de wereld, omdat hun moeders te kwetsbaar zijn, en diezelfde kinderen niet kunnen beschermen.

Ook in onze dichte omgeving huist er veel leed. Het is iets meer opgeborgen, achter gesloten deuren en gordijnen. Maar als je de ogen echt opent, kan je het zien.

Als klein deel van een groot geheel heb ik soms het gevoel dat ik weinig verschil kan maken. Daarom probeer ik druppels op een hete plaat belangrijk te vinden. Ik doe goed op mijn manier en met mijn mogelijkheden.

Dat belet niet dat ik ook heel kwaad kan zijn. Of dat ik eens goed mijn gedacht zou willen zeggen, en dat ik het allemaal niet eerlijk vind.

Maar over het algemeen ben ik een tevreden en gelukkig mens.

Mijn bijdrage is dat ik dat iedereen gun. Overal ter wereld. Zo hoop ik een beetje verschil te maken. Door ervan overtuigd te zijn dat iedereen een goed leven verdiend en dat geen enkele vorm van geweld gerechtvaardigd is.

7 opmerkingen:

Tricky zei

Denk dat je daar al veel verschil mee maakt! ook door het hier op je blog te plaatsen...
en al die kleine druppeltjes maken uiteindelijk wel een zee hé!

yvette zei

om je omgeving boosheid te geven die je uitstraalt lijkt me niet prettig, wat jij doet maakt wel degelijk verschil!

Toaske zei

Elk druppeltje heeft zijn doel. En zoals Tricky al schrijft, hoe meer druppels bij elkaar, hoe groter de plas uiteindelijk wordt.

pelgrim zei

Die druppeltjes hebben zeker effect.
Soms voor grote internationale dingen maar soms ook voor die ene vrouw, man of kind met zijn/haar pijn.

zapnimf zei

Leed mag niet competetief zijn. Mijn ogen zijn open en zien het bij dichte vriendinnen. De vierde wereld zit niet vol marginalen zoals wij ze op tv voorgeschoteld krijgen, maar is ook bevolkt door intelligente mensen die financiële nood verstoppen.

adelheid zei

'k Geraak er niet uit. Met m'n gedachten. Mag ik erover nadenken?

En het mooiste dat ik over die "druppel op een hete plaat" ooit hoorde, was, "een druppel olie in de machine" kan een enorm verschil maken. Zeker als we het met veel mensen doen.

anna zei

Vreemd, maar tegenwoordig als er iemand linkt naar mijn blog dan komt dat er niet altijd op!
Leed is overal, in alle vormen en alle maten. Je moet u dat aantrekken maar ook niet te veel, anders kan je niet meer gelukkig zijn.