vrijdag 12 december 2008

Navidad.

Wonderlijk hoe het schijnen van de maan een donkere nacht oplicht. Zo geeft de nacht haar geheimen prijs. De straatverlichting is al uit, maar de vele kleine kerstlampjes wijzen de weg. Ik realiseer mij dat het binnen 14 dagen al kerst is.

Onze boom staat klaar, in een pot, op het terras. Tot ver in de zomer stond deze spar nog in de voortuin. Hij moest plaats maken voor andere en nieuwe beplanting. Dit jaar gaan we dus niet ‘echt’ op zoek naar een geschikte boom.

De boom op het terras wordt gekeurd en te klein bevonden. Grote en kleine zoon houden van een grote boom. Een boom die ze dan vol hangen met allerlei gekleurde slingers en ballen. Een grote ster aan de top. Het snoer met knipperlichten, dat ik ooit eens verkeerd kocht, moet erin. Terwijl we praten over het hoe en wat van onze kerstboom, halen we herinneringen op.

Grote zoon had een paar maand zijn rijbewijs. Op een zaterdag, een paar weken voor kerstmis, komt hij met mijn kleine wagen de oprit opgereden. De piek van de boom door het raampje, de wortel half uit de koffer. Fier als een gieter op zijn gigantische boom die we bijna niet binnen kregen. Elk jaar rond kerstmis kunnen we er weer hartelijk om lachen. Vorig jaar verraste kleine zoon ons toen er ineens een, versierde, boom in huis stond. Ideaal tijdverdrijf om even aan de examenstress te ontsnappen, volgens hem.

Ik denk aan de vele keren dat we al samen een kerstboom sierden. Hoe ik met twee kleine kerels een boom bij de boer om de hoek kocht. Het hele gedoe rond het zetten van een kerstboom in huis is iedereen bekend. Maar de schittering in twee paar ogen, en heel erg veel enthousiasme maakten mij zelfs blij om kerstmis.

Nu voel ik het weer een beetje. Straks sieren we de boom uit de tuin. Hopen kaarsjes liggen klaar om te branden. Een heleboel recepten in mijn hoofd gaan voor heerlijke aroma’s zorgen. Laat maar komen. Die kerst. Dat nieuwe jaar.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Het huis en de boom versieren doet mijn schat alleen. Beetje bij beetje, elke dag komt er iets bij. Om niet volledig van niets tot alles te komen, zegt hij. Het afbreken gebeurt ook zo, door hem. Ik laat hem doen en kijk gefacineerd toe.

elke zei

Wij gaan zondag de boom versieren, de kinderen en ik. En we kijken er al geweldig naar uit.
Bij mij zijn er gekleurde en witte lichtjes. En naargelang de zin in gekleurd of wit worden de stekkers in het stopcontact gestopt. Elke dag een verse boom.

Amelie zei

ik was het niet van plan
maar toch denk ik dat er één komt

het kriebelt

Tricky zei

ik was nog ver van de kerstsfeer en stemming, maar nu komt die toch al wel wat dichterbij...
moet toch ook eens denken aan een boom!
geniet ervan!
trickyt

Karen zei

De kinderen en ik hebben hem vanmi opgetuigd. Vooral 7-jarige dochter geniet daar met volle teugen van.

pelgrim zei

Woensdag hebben wij hem gezet.
De 2 jongsten stonden te springen van ongeduld.
En elke avond zijn ze fier als ze de lichtjes mogen aandoen.

zapnimf zei

O? Is 't weeral tijd voor een kerstboom?
Pfft.