dinsdag 23 december 2008

Hopeful.

We hangen al bijna één uur aan de telefoon. Ze zegt wijze dingen. Ik bewonder haar erom. Haar in het bijzonder. Omdat ze van heel erg ver moest komen. Letterlijk en figuurlijk.

Tot haar zestiende woonde ze in het hart van Afrika. Haar moeder, besmet met het hiv virus, smeekte het weeshuis in het dorp om een plaats te zoeken voor haar dochter. Via een adoptieorganisatie kwam ze in het koude België terecht. Bij een echtpaar zonder kinderen. Mensen met de beste bedoelingen, maar met een groot gebrek aan ervaring.

Van in het begin liep het mis. De enorme cultuurshock en de taal waren grote hindernissen. Toen haar adoptieouders kort na elkaar stierven, stond ze er alleen voor. Achttien jaar en alleen in een land dat je na twee jaar nog altijd niet echt kent. Ze kwam de verkeerde mannen tegen en liep van de ene vage belofte in de andere.

Een paar weken geleden werd ze dertig. Met haar drie kinderen woont ze in een keurig huisje. In een buurt met een bakker op de hoek, en een school over de deur. Ze heeft op het juiste moment hulp gezocht en ook gekregen. Ze is dankbaar en vol vertrouwen in de toekomst.

Haar schaterlach galmt door de telefoon. Kom toch eens thee drinken, zegt ze een paar keer. In gedachten zie ik die hagelwitte tanden contrasteren met haar ebbenhouten gezicht. Na Nieuwjaar… beloof ik...

9 opmerkingen:

zapnimf zei

Uw eerste theekransje van het nieuwe jaar. Het had slechter gekund. De veerkracht van sommige mensen is toch niet te onderschatten.

veerle zei

Een mooi verhaal, ondanks de pijn die er (geweest) is.

She zei

Een mooi verhaal zo vlak voor kerst.

Flo zei

Ze heeft een lange weg afgelegd, maar is nu blijkbaar terecht. De schaterlach spreekt boekdelen. In haar geval toch.

klaproos zei

heel mooi dat ze na zoveel pijn toch haar lach nooit verloren heeft,
dé sleutel van het hart:-)

ik wens jou met al die je lief zijn een hele fijne kerstmis toe,
tot over een paar dagen
liefs
klaproos

(mw) zei

Hartverwarmend relaas. Ik heb het verhaal gelezen met Music For Life op de achtergrond, niet geheel ontoepasselijk in deze context.

Neneh zei

ik krijg er toch een soort van kippenvel van... ben soms zo blij als een kind als mensen op het juiste moment de juiste mensen tegenkomen in het leven...

Ga erheen, direct na nieuwjaar en zeg haar dat je zo vreselijk trots op haar bent

Anders zei

doe 't morgen...

Gypsy zei

Zij klinkt als een hele sterke vrouw. Mooi beschreven.