maandag 6 oktober 2008

I won't be home for dinner.

Er was een tafel voor 8 gereserveerd. Het was een vierkant, dus aan iedere kant twee. Fijne opstelling, vind ik, kan je iedereen goed zien en horen.

Ze is pas veertig geworden, daarom dit etentje. Het gaat haar goed. De chemo doet zijn verwoestende en tegelijk genezende werk. Haar bleke kleur hoort er al een beetje bij.

Bijna tien jaar werken we samen. Acht mensen die uit een totaal andere leefwereld komen. Met vaak heel uiteenlopende meningen. Soms moeten we lang mengen vooraleer we het juiste grijs gevonden hebben. Respect dragen we hoog in het vaandel. Als het erop aankomt vormen we één front.

Deze avond eens geen zorgenkinderen om over te praten. We luisteren naar elkaar. Vertellen over onze kleine en grote kinderen. We hebben het ook over de ideale relatie gehad, en kwamen tot de conclusie dat die eigenlijk niet bestaat. Dat het altijd een kwestie is van geven en nemen, omdat niemand hetzelfde is. Onze kledingstijlen die zo verschillend zijn. Commentaartjes werden over en weer geslingerd. Naar het schijnt zijn paarse broekkousen niet meer voor dames boven de veertig. Pech… ik vind ze zelf fantastisch! Ik at een heerlijke salade met gegrilde tonijn en kon een lekker glaasje drinken, want mijn auto stond in de garage.

De avond was verfrissend. Allemaal mensen met een andere kleur, figuurlijk dan. Ik luister en kijk naar mensen. Mijn grote hobby. Zonder te imiteren krijg ik tips die ik in mijn eigen leven gebruik. Ik besef na deze avond weer dat voor iedereen een portie verdriet gereserveerd is. Verdriet dat weer overgoten wordt met blijdschap en troost. Hoe fijn het is als mensen naar je luisteren. En ook als je zelf een luisterend oor kan bieden.

Ik wuif nog eens als ik aan onze voordeur word afgezet.
Daarna stap ik terug de nacht in met de zotte viervoeter.
Deze avond maakt mijn leven weer wat rijker...

3 opmerkingen:

Madame zei

Leuk zo'n etentje met toffe mensen waarmee je een goede tafelbabbel kan doen.

veerle zei

Paarse broekkousen zijn weer in de mode. En op mode staat geen leeftijd, toch?

Zapnimf zei

Het allerfijnste is dat je beseft dat die avond je leven weer wat rijker heeft gemaakt. Koesteren, ook een van mijn hobby's.