dinsdag 8 juni 2010

Groengekleurd.

Ik wandel naast de groentetuin van de boer en denk. Zoals ik wel vaker denk de laatste maanden. Onze babbel van vorige week, ben ik nog niet vergeten. Geen aardappelen en kolen zonder spuiten, mompelt hij, toch heel zeker van zichzelf. Je moet altijd goed luisteren, de boer is nogal vrouwonzeker en daardoor praat hij wat twijfelachtig.

Natuurlijk kon ik het niet laten hem te vertellen over mijn gier van brandnetels in de grote emmer. En de lieveheersbeestjes die ik strategisch in de tuin plaats als antibladluismiddel. Ook dat ik hier zo blij van word. Van gezond eten en leven.

Hoe dan ook voel ik me verbonden met de boer. Zijn ritme van elk jaar op hetzelfde tijdstip planten en oogsten. De tuin is elk jaar weer een kopie van zichzelf. Strak gelijnd en omvangrijk van oogst. Wanneer hij op zijn veld staat, verzonken in gedachten, is het een voorbeeld van meditatie. Zo herken ik me in hem. Één worden met de natuur en respect voor alles wat de aarde geeft.

Daarom luister ik niet meer echt naar de grote debatten. Ik kijk ook niet naar koppen, hoe mooi en slim ze ook lijken.

Zondag ga ik stemmen voor het groene gedachtegoed. Vanuit mijn hart voor een betere wereld. Misschien klink ik zo als een geitewollensok, maar dat is dan weer niet mijn probleem. Het is eerder een hartenkreet. Laat ons alstublieft goed voor deze aardbol en haar bewoners zorgen. Het samenleven ruimer zien, over land en andere grenzen heen.

Een opsomming van stellingen is hier op tijdtussendoor niet nodig. U kan zelf op zoek gaan. Voor de rest wens ik u zondag veel succes.

5 opmerkingen:

elke zei

nochtans, de boer en de groenen, dat gaat niet of maar zelden samen, hoor.

tijdtussendoor zei

@elke:Ik weet het. Hij vindt mij dan ook een beetje raar ;)
Neemt niet weg dat ik regelmatig van gedachten wil wisselen met hem.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

In Nederland gaan we morgen al stemmen en ja, dat wordt groen voor mij. Ben het helemaal met je eens; wij moeten goed voor onze wonderschone planeet zorgen.

plukdedagsandra zei

Ik heb tien jaar naast een boer gewoond en geloof me: nooit meer!
Niet om de geurtjes en de vliegen of het lawaai 's avonds nog, maar die boer én zijn zonen maakten overal een probleem van en zagen en klagen à volonté.
En ze hebben geen vuilzak afval dat wel: ze verbranden alles op het land en owee: als je daar iets durft van te zeggen.

Lichtindeduisternis zei

Oei, ik voel me aangesproken door je 'opsomming van stellingen'. Al zijn het bij mij voorstellen. Ik heb ooit groen gestemd, maar was achteraf toch ontgoocheld door wat ze ervan bakten (en ik zat toen redelijk vooraan om het te kunnen aanschouwen). Nochtans wil ik ook goed voor deze aardbol en zijn bewoners zorgen.