maandag 8 maart 2010

Hart voor bloemengeur.

Je ziet de paarse gloed er al helemaal doorkomen, bedenk ik me, terwijl ik zo dicht mogelijk bij de seringenknoppen hang met mijn fototoestel.

26 jaar geleden ging ik bij de huisgenoot in het oude huisje wonen. Het interieur was ouderwets. Zijn grootvader, die het jaar van te voren stierf, liet hem zijn hele inboedel na. Het huisje had ook een geurtje door de vochtigheid en het was er koud.

De grote tuin was dan weer heerlijk. Een grote seringenboom sierde het midden van de tuin. Ook de buren hadden seringenbomen langs de betonnen muurtjes staan. In de lente hingen dan ook hele bossen bloemen over de muurtjes. De zoete bloemen geur hing zwaar over de tuin.

Op een lentedag besloot de buurvrouw haar seringenbomen te snoeien. Nog altijd weet ik niet waarom het juist in die mooie lente moest. Maar de, overigens lieve, buurvrouw had meestal een glaasje teveel op. Zelfs al vroeg in de ochtend.

Om een lang verhaal kort te maken. Hopen seringen in bloei vielen bij ons op het kleine koertje. Het hele huis zette ik vol. In vazen, lege confituurpotten, emmers. Alles waar water in bleef zitten, stond die dagen vol bloemen. Zelfs tegen het plafond maakte ik een seringenslinger.

Het rook heerlijk en het was een pril begin van een ‘thuis’. Dit jaar zal ik onderweg zijn wanneer de seringen bloeien. Misschien moet ik wel wat vazen klaarzetten voor de huisgenoten...

7 opmerkingen:

boomkruiper zei

'Bloesem van seringen geeft herinneringen' Ja ook voor mij. Ben meteen weer een schoolkind en weet nog precies waar de boom onderweg stond. Ik wens je veel 'loslaterij' op je Santiago d l C tocht.

Anoniem zei

Práchtig!

Menck zei

Moge je op je weg veel volop bloeiende seringen tegenkomen.
En o, da's vroeg, die knoppen met kleur in. Hier zijn de knoppen er wel al, maar de kleur geeft vooralsnog forfait.

Goofball zei

oh ja dat ruikt heerlijk

Tricky zei

heerlijke geur, die van seringen... wie weet kom je ze onderweg ook wel tegen hé!

**Sabine** zei

Ik heb iets soortgelijks met magnolia. Die geur zal altijd verbonden zijn met de kleine school waar ik als klein kindje zat. Die school bestaat allang niet meer, en de magnolia is ook allang gekapt, maar ik zie en ruik het nog steeds heel helder.

Mooi verhaal, mooie herinnering.

bart zei

bij 'Seringen' moet ik altijd denken aan de rijmelarij van Joe Roxy (alias Bart Peeters) :-)